Media Werkt nieuws

Bij Mediawerkt blijven we altijd op de hoogte van alle laatste ontwikkelingen in de mediawereld die relevant zijn voor onze relaties. Hieronder treft u onze laatste nieuws aan. 

17-01-2020

Gratis tips & tricks in de mediawereld

Door William Gilijamse

Deze maand is het thema ‘’outdoor’’. Ik wil het graag hebben over DOOH, ofwel: Digital Out of Home. En kun je dit beter zelf inkopen of toch programmatic?

Steeds meer domineren digitale schermen het straatbeeld en de openbare ruimte. Denk hierbij aan billboards, uitingen in sanitair, openbaar vervoer en abri’s op straat (grote en kleine steden). De aanbieders hiervan zijn oa. JCdecaux/Ocean/OOHA Media/Exterion/Clearchannel/Altermedia en nog vele anderen. Deze digitale schermen zijn verbonden met het internet. Voilà: Digital Out of Home. Dit biedt enorm veel advertising mogelijkheden. De volledig digitale schermen met video-ads, programmatic en biddable zijn snel en makkelijk in te kopen. Maar wat zijn eigenlijk de voordelen en nadelen van programmatic DOOH?

Voordelen:

· Je kunt meerdere reclame uitingen gebruiken en aanpassen in een campagne

· Je kunt zelf de tijden en dagen kiezen wanneer je uiting zichtbaar is, bv spitstijden van maandag t/m vrijdag

· Je kunt via een aangesloten platform meerdere aanbieders meenemen in een campagne, dus je hoeft niet afzonderlijk contact met ze op te nemen.

Nadelen:

· Programmatic inkoop is duurder dan rechtstreekse inkoop

· Je bent afhankelijk van de beschikbaarheid van de aanbieder, dus geen garantie qua uitplaatsing.

Dus wat is handig om te doen? DOOH zelf inkopen of toch programmatic?

Dit hangt van de doelstelling af.

Voorbeeld:

Transavia wilde dat zijn wintersportadvertenties alleen werd getoond als er in de betreffende skigebieden sneeuw viel. Op deze manier konden consumenten boeken met de zekerheid dat er sneeuw lag. Normaal gesproken was dat een gok en leverde het minder conversies op, en zelfs negatieve recensies. Door programmatic advertising toe te passen en pas te adverteren als er écht sneeuw ligt, kende Transavia succes op deze KPI’s.

Bij dit voorbeeld is programmatic DOOH meer geschikt dan rechtstreekse inkoop.

Je bent dus niet langer gebonden aan inkopen voor vaste perioden en 24/7 zichtbaarheid, maar vrij om te kiezen wanneer passanten je advertenties zien. Geen paraplu-advertenties meer bij dagen met temperaturen van 30 graden of hoger, maar wel wanneer het regent en er een kiosk in de buurt is die jouw paraplu verkoopt.

Mocht je doelstelling zijn om 24/7 zichtbaarheid te zijn, dan zou ik voor een rechtstreekse inkoop gaan. Puur vanwege het feit dat je meer garantie op uitplaatsing krijgt en een scherpere deal kan sluiten met de aanbieder(s).

Kortom, bij het bepalen van de doelstelling wordt al snel duidelijk of programmatic interessant kan zijn.

Wil je weten hoe een DOOH platform precies werkt of zou je dit weleens willen testen, dan laat ik je graag een demo zien.

Delen op: